10 ciekawostek o soli kuchennej i jej właściwościach

Nie każdy z Was wie, iż od jakiegoś czasu jestem studentką dietetyki. Dlatego też chciałabym co jakiś czas pisać dla Was artykuły związane ze zdrowym stylem życia. Dziś na pierwszy ogień idzie sól. Niby każdy wie, że jest szkodliwa, ale jednak mało kto potrafi z niej zrezygnować. Dlaczego warto? Poznaj ciekawostki o soli kuchennej!

Sól kuchenna - ciekawostki

1. Kiedyś sól używana była głównie do konserwowania żywności, dziś sól kuchenna używana jest do prawie każdej potrawy 2. Do soli dodaje się jod, aby zapobiec niedoczynności tarczycy 3. Nadużywanie soli kuchennej jest jednym z czynników wpływających na powstawanie tzw. chorób cywilizacyjnych jak np. nadciśnienie tętnicze 4. Sól zatrzymuje wodę w organizmie. To dlatego osoby przechodzące na dietę i rezygnujące z mocno solonych potraw bardzo szybko gubią kilogramy. Często jest to po prostu woda, która wreszcie nie jest zatrzymywana przez sól. 5. Nasze organy automatycznie regulują ilość soli, lub sodu, która jest obecna w danej chwili. Jeśli poziomy te są zbyt wysokie mamy pragnienie i pomagamy sobie piciem – to przyspiesza eliminacje soli poprzez nasze nerki. 6. Mówi się, że sól jest szkodliwa. Nie oznacza to jednak że nikt i pod żadnym pozorem nie powinien jej używać. Przykładem mogą być osoby aktywne fizycznie, a zwłaszcza – ciężko trenujący sportowcy, u których zapotrzebowanie na sód (składnik kuchennej soli) jest niewspółmiernie wyższe niż u osób prowadzących siedzący tryb życia. 7. Sód którego sól kuchenna jest źródłem, to tak naprawdę niezbędny składnik naszej diety. Bez sodu – ludzki organizm nie jest w stanie funkcjonować, a jego niedobory w bardzo szybkim tempie prowadzić mogą m.in  do pogorszenia samopoczucia 8. Zgodnie z Food Standards Agency, Wielka Brytania, wytyczne człowieka Daily Amount (GDA) należy spożywać w dorosłym wieku około 6g soli dziennie (około trzech czwartych soli spożywamy już z żywności kupnej) 9. Zwykła sól kuchenna to mocno oczyszczona sól kamienna, pozbawiona wszystkich ważnych pierwiastków 10. Puenta - używajmy soli, ale z umiarem! sól kuchenna

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge