Najlepsze dania? Pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia. Pokażę Wam, jak szybko zrobić pyszne krewetki w sosie curry. Całe danie robi się około 20 min. Gwiazdą programu są krewetki BIO, które są gotowe do wyrzucenia na patelnię i nic z nimi nie trzeba robić.
Krewetki – dlaczego warto je jeść?
O krewetkach napisano już sporo różnych artykułów, to dosyć kontrowersyjny przysmak, dlatego warto wiedzieć, które krewetki wybrać. Krewetki są bardzo wartościowym źródłem białka, a przy tym mają mało kalorii. 100 g krewetek to tylko 90 kalorii i 18 g białka. Jednym słowem można dzięki nim przyrządzić dobry obiad, który będzie wartościowy i niskokaloryczny. Dla wielu osób to ma duże znaczenie. Krewetki najlepsze są wtedy, gdy są dobrze przyrządzone, gdy towarzyszą im ciekawe smaki. Najwygodniejsze opakowania to te, w których krewetki są już obrane i gotowe do wyrzucenia na patelnię.
Moje danie przyrządziłam z krewetkami BIO od PrimeFrost. Pod ich logo można znaleźć produkty premium stworzone z wyselekcjonowanych surowców najwyższej jakości. Takie pewniaki, a przy kupowaniu owoców morza to bardzo ważne, jakie jest źródło produktu. Ponieważ istnieje wiele ostrzegawczych sygnałów o zawartości różnych toksyn w owocach morza, dlatego najbezpieczniej jest wybierać krewetki BIO. Dlaczego? Bo ich hodowla wolna jest choćby od antybiotyków, jest kontrolowana i posiada odpowiednie certyfikaty.
Dowiedz się więcej o BIO krewetkach na stronie PrimeFrost.pl
Jednym słowem kupując krewetki od PrimeFrost dostajemy krewetki zdrowe, bezpieczne, ekologiczne. Lepiej dopłacić kilka złotych i mieć pewność, że nasz obiad będzie wpływał tylko na nasze zdrowie. Dla mnie to bardzo ważne i kiedy mogę to wybieram produkty ekologiczne, na tyle, na ile to możliwe. Duża paczka krewetek tygrysich BIO to koszt około 50 zł.
Przepis na krewetki w sosie curry
Przetestowałam ten przepis i to niezwykle szybki i prosty sposób na pyszne danie z krewetkami w roli głównej. Dlaczego akurat krewetki w sosie curry? Bo to danie, w którym można się zakochać, jest też świetnym pomysłem na szybkie i pokazowe danie, gdy przyjdą do nas goście. Mając zawsze w zamrażarce paczkę krewetek możemy z klasą kogoś ugościć. A mając w zamrażarce krewetki od PrimeFrost można być pewnym ich jakości oraz świeżości.
Jak przyrządzić pyszne krewetki w sosie curry?
Składniki: 250 gramów krewetek większych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, 1 papryczka chilli, puszka mleka kokosowego, kopiasta łyżka przyprawy curry, sól, olej.
Jak zrobić krewetki w sosie curry?
- Cebulę drobno posiekaj, czosnek, imbir oraz papryczkę chilli i wszystko wymieszaj z solą, rozcierając
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, utrzymując duży ogień wrzuć cebulę, pastę czosnkowo-imbirową, pokrojoną papryczkę chilli oraz krewetki
- Smaż wszystko często mieszkając przez 3-4 minuty, wsyp curry, wymieszaj, wlej mleko kokosowe i mieszając zagotuj
- Trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty, na koniec dopraw lekko solą, jeśli to konieczne
Rada: najlepiej smakuje z grzankami czosnkowymi albo z ryżem
Dowiedz się więcej o BIO krewetkach na stronie PrimeFrost.pl
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Wakacyjne słońce sprzyja opalaniu się, jednak nie wszyscy ma...
Jeszcze niedawno chodziłam do szkoły językowej, aby szlifowa...
Peeling do ciała jak dla mnie musi być ucztą nie tylko dla c...
Dodaj komentarz