Warsztaty kulinarne z gwiazdą – poznaj prawdę o spożywaniu konopi!

Po raz XIV odbyły się niezwykłe warsztaty kulinarne. Warsztaty z Gwiazdą to autorski projekt kobiecego portalu allaboutlife.pl, na którym można spotkać topowych blogerów, gwiazd, dziennikarzy. Projekt warsztatów ma na celu propagowanie mody na zdrowe odżywanie. Tym razem gotowaliśmy w oparciu o…. różne produkty z konopi!

przepisy na dania nasiona konopi

Nasiona konopi przepisy

23 stycznia w Restauracji Roza Roza na ul. Francuskiej 3 odbyła się już czternasta edycja Warsztatów z Gwiazdą, w których ponownie miałam okazję uczestniczyć. Gwiazdą była Anita Sokołowska – gwiazda serialu ,, Przyjaciółki’’, aktorka, mama, osoba wspierająca aktywnie zdrowy tryb życia, zdrowe odżywianie. Z kolei gwiazdą w kwestii odkryć kulinarnych były produkty z konopi, serwowane przez DobreKonopie.pl. Te produkty są jeszcze mało znane na naszych stołach, a większość mylnie kojarzy je z marihuaną i środkami psychoaktywnymi. Nic bardziej mylnego! Poznajcie wspaniałe przepisy na dania z konopi!

Oprócz konopi poznałam również markę Dermaglin, czyli kosmetyki o wysokiej jakości z zielonej glinki kambryjskiej z zachowaniem naturalności i prostoty składów. Gościem były również wyjątkowe herbaty i napary Newby, znane i cenione na całym świecie. W Polsce marka ma zaszczyt współpracować z najlepszymi hotelami i restauracjami, które na co dzień serwują swoim gościom te doskonałe herbaty. 

Dlaczego warto jeść konopie? 

Ziarno konopne jest najbogatszym w minerały produktem roślinnym, zawiera niemal wszystkie potrzebne nam do prawidłowego funkcjonowania mikroelementy, takie jak: magnez, potas, wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź, platyna, fosfor, siarka, bor, nikiel, german, cyna, jod, chrom, srebro i lit. Konopne produkty kulinarne powstają z gatunku Cannabis sativa L., który jest ubogi w kannabinoidy psychoaktywne (np. THC) dlatego spożywanie ich nie powoduje efektu odurzenia.

Łuskane ziarna konopi są jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Ze wszystkich nasion występujących na świecie to konopne mają największą zawartość esencjalnych kwasów tłuszczowych, są też wolne od glutenu. Ziarno konopne jest także najbogatszym w minerały produktem roślinnym, zawiera niemal wszystkie potrzebne nam do prawidłowego funkcjonowania mikroelementy. Warto więc znać przepisy na dania z nasion konopi.

Jestem zachwycona odkryciem konopi oraz dobroczynnych produktów z tych ziaren. Wdrożyłam już te produkty do swojej kuchni, wrzucam ziarna do koktajli, w oleju z konopi maczam chleb, i jem w połączeniu z posiekaną cebulką i ogórkiem. Zamówiłam właśnie teraz czyste białko konopne oraz kilka innych produktów. 

białko konopone

Przepis na wegańską zupę z konopi

200 g łuskanych nasion konopi 1 cebula oliwa z oliwek do smażenia kilka orzechów włoskich 0,7 l przegotowanej wody szczypta soli morskiej szczypta pieprzu do smaku olej z nasion konopi 20 g niełuskanych nasion konopi

Przygotowanie: Cebulkę obrać, pokroić w drobne kawałki, zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Wodę w garnku zagotować z odrobiną soli. Do gotującej się wody dodajemy nasiona konopi i cebulkę. Gotujemy 3 – 5 min. Zdejmujemy z ognia i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (osobiście wolę jak zupa nie jest zmiksowana na gładki krem, tylko pozostaje gęsta i są w niej małe grudki). Orzechy oddzielamy od łupin, kruszymy, dodajemy do zupy i mieszamy. Niełuskane nasiona konopi prażymy na patelni 3 min Zupę przelewamy do miseczek i serwujemy posypaną prażonymi nasionami i polaną olejem z nasion konopi.

przepis na zupe z konopi

Przepis na Racuszki Cynamonowe z konopiami

Składniki: Owoce mrożone Hortex – dowolne jakie lubisz, 4 łyżki cukru, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 szklanka mąki pszennej, ½ szklanki mąki konopnej DobreKonopie.pl, ½ szklanki cukru, najlepiej brązowego, 1/3 szklanki jogurtu naturalnego Krasnystaw, 3 jajka, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu, nasiona konopne prażone DobreKonopie.pl, rodzynki, orzechy olej do smażenia, szczypta soli

Przygotowanie: 1 Żółtka ubij z cukrem i wymieszaj z jogurtem, przyprawami, solą oraz sodą. 2 Ubij białka 3 Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj z pianą z białek. 4 Na koniec wsyp nasiona konopne, rodzynki i orzechy. 5 Smaż racuszki na kolor złoty. 6 Do naczynia wsyp 4 łyżki cukru, 1 płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj z mieszanką owocową i doprowadź do wrzenia. 7 Racuchy podawaj z gorącymi owocami nasiona konopii przepisy 12warsztaty z gwiazdą allaboutlife

warsztaty z gwiazdą olej z nasion konopii      przepisy z nasion konopii przepisy z nasion konopii 1 nasiona konopii przepisy nasiona konopii przepisy 23 nasiona konopii przepisy 22 nasiona konopii przepisy 21 nasiona konopii przepisy 20 nasiona konopii przepisy 19 nasiona konopii przepisy 18 nasiona konopii przepisy 17 nasiona konopii przepisy 16 nasiona konopii przepisy 15 nasiona konopii przepisy 14 nasiona konopii przepisy 13  nasiona konopii przepisy

XIV edycja Warsztatów z Gwiazdą serwisu AllAboutLiffe.pl

Comments

Skomentuj Żaneta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge