Od kiedy jestem mamą, czasu na gotowanie nie mam zbyt wiele. Zwracam więc uwagę na dania szybkie w przygotowaniu, ale ze zdrowych składników. Niedawno miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez markę Fortuna. Gwiazdą była nowa seria soków BIO.
Warsztaty kulinarne z sokami Fortuna BIO
Organizatorem warsztatów była marka Fortuna, która zaprezentowała nową serię soków BIO. Soki miały bardzo ciekawe połączenia smaków (np. jabłko i czarna porzeczka) i możne je wykorzystać do wielu różnych dań (jak się okazało). Gotowanie to wielka frajda i ogromna satysfakcja, ale jak dla mnie, nie może to trwać “godzinami”. Kocham wszelkie patenty i triki na szybkie przygotowanie pysznego jedzenia, bez konieczności rezygnowania z walorów smaków czy wizualnych. Okazuje się, że wystarczy znać różne triki i fajne przepisy, aby gotować szybko i baaaardzo pysznie, a na dodatek “pięknie”.
Dzięki warsztatom kulinarnym z sokami Fotuna BIO nauczyłam się gotowych kilka nowych dań, z wykorzystaniem…. soków! Okazuje się, że stanowią one świetną bazę dla wielu różnych potraw. Moim hitem okazała się zupa pomidorowa, coś jak krem z pomidorów na bazie gotowego soku pomidorowego. Do zupy wystarczyło dodać zblendowane pieczone warzywa, trochę mozarelli i… gotowe! Ekspresowa zupa, w smaku mistrzostwo świata, a dzięki mozarelli i grzankom czosnkowym można się nią porządnie najeść. Jestem przekonana, że raz ją ugotujecie i stanie się Waszym pokazowym daniem numer 1.
Gotowanie czasem wydaje się skomplikowane, ale nie wtedy, gdy znamy różne szybkie sposoby na przygotowanie dań. Mnie to motywuje do spędzania czasu w kuchni, jeśli nie wiąże się to z wielogodzinnym “staniem przy garach”. I jeśli można korzystać z takich gotowych elementów w przepisie jak np. sok, z którego chwila moment mogę zrobić pyszny dressing do sałatki, zupę albo coś innego równie dobrego, to ja właśnie takie szybkie przepisy lubię najbardziej.
Jakie są patenty na szybkie gotowanie?
Jak już wspomniałam wcześniej, zupę krem z pomidorów możecie błyskawicznie ugotować z wykorzystaniem soku pomidorowego. Okazuje się, że możliwości wykorzystania soków jest o wiele więcej! Soki owocowe Fortuna BIO idealnie nadają się do tego, aby zrobić z niego sos do sałatki słodko-słonej z wykorzystaniem truskawek, arbuza i sera fety. Z soków można zrobić również świetny syrop do polania tostów francuskich na ciepło.
Mając w domu zapas różnych soków można mieć bazę do wielu różnych dań, których wykonanie zajmie nie dłużej niż 20 minut. Wybierając sok oczywiście kluczowy jest tutaj skład. W sokach Fortuna BIO nie znajdziecie cukru, albo sztucznych dodatków. FORTUNA BIO to soki tłoczone bezpośrednio ze świeżych owoców i warzyw, pochodzących z certyfikowanych ekologicznych upraw. Sięgając po BIO soki oznaczone zielonym listkiem masz pewność, że jest to produkt najwyższej jakości. Certyfikat ekologiczny to gwarancja zdrowej i ekologicznej uprawy, miłości do natury i szacunku do środowiska.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Róż i zeberka są w stanie diametralnie odmienić każde pomies...
Do Świąt zostało już tak niewiele czasu, a Ty nadal nie masz...
Kolejna porcja nowości kosmetycznych, które miałam okazję pr...
Dodaj komentarz